piektdiena, 2012. gada 14. decembris

Adventa vainags. Ko ar to iesākt?


Pienākusi jau otrā Adventa nedēļa. Laiks skrien ātri vai ne? Ceru, ka, ja ne laicīgi, tad vismaz tagad jau katram mājās ir Adventa vainags – paša taisīts, vai pirkts, un svecītes tajā. Turot mājās šo viegli uzliesmojošo zaru veidojumu, varam padomāt kāda gan tam ir nozīmē un ko ar to iesākt? Vai Adventa vainags ir tikai tāda decembra dekorācija, kura istabā aizņem vietu, vai varbūt, kas vairāk? Varbūt tomēr šis vainags var kļūt par mūsu ikdienas sastāvdaļu?

Ko Adventa vainags simbolizē?

Mazliet šim jautājumam pievērsos savā iepriekšējā rakstā, kuru vari izlasīt šeit: (Par un ap Adventu). Bet kā latīņi teica: „repititio mater studiorum est”, vai latviski: „atkārtošana - zināšanu māte”.

Parasti vainagi ir apaļi. Aplis mums simbolizē pašu Dievu, kurš ir mūžīgs, kuram, tāpat kā aplim, nav nedz sākuma nedz beigu. Par mūžību mums liek arī aizdomāties materiāls, no kā šis vainags ir veidots – priežu, egļu, vai citu mūžzaļu koku zari, kuri nemaina krāsu; tie vienmēr ir zaļi kā ziemā tā vasarā. Tā pat arī Dievs vienmēr ir, bija un būs un nekad nemainās.

Zaļā krāsa simbolizē cerību. Cerību Kungā, kuru mēs gaidām. Cerību tam, ka, otro reizi atnākot Jēzum spēkā un godībā, arī mēs piedzīvosim atjaunotni, mūžīgu dzīvi un varēsim ņemt dalību tajā priekā, kas valda Dieva valstībā.

Adventa vainags nekad arī neiztiek bez svecēm. Svece simbolizē Dieva gaismu. Gaismu, kura ienāca pasaulē caur Dieva dēlu. Parasti vainagā ir 3 violetas sveces, viena rozā un viena balta vainaga vidū. 
 
Četras sveces vainagā simbolizē gaidīšanu. Četrām Adventa svētdienām attiecīgi ir četras sveces; pakāpeniski iededzot ar vien vairāk sveces, redzam, ka ar katru Adventa svētdienu vainags kļūst gaišāks, kas nozīmē, ka, jo tuvāk mēs esam Kristum, jo tālāk no mums atkāpjas grēka tumsa. 
 
Trīs violetās sveces simbolizē Adventa kluso noskaņu – violeta krāsa ir gandares, gaidīšanas un nožēlas simbols. Adventā mums ir iespēja pārdomāt kā mēs sagaidām savās dzīvēs savu glābēju – Jēzu. Mums ir iespēja nožēlot savu neuzticību un pārkāpumus, lai ar tīrām, skaidrām sirdīm sagaidītu savu Dievu! 
 
Rozā sveci iededz trešajā Adventa svētdienā, kas mums norāda uz to, ka gaidīšana drīz būs galā un pavisam pavisam drīz būs klāt Kristus dzimšanas svētki. Šo svētdienu sauc par „priecīgo”, tajā tiek dziedāt himna „Gods Dievam augstumos” un svētdienas liturģija aicina priecāties.

Pa vidu vainagam var novietot baltu sveci. To iededz Adventam beidzoties, kad beidzot Pestītājs ir nācis pasaulē. Četras sveces simbolizēja gaidīšanu un to, ka Kungs tuvojas, bet svece pa vidu simbolizē pašu Kungu, kurš ir atnācis, kurš ir piepildījis mūsu ilgas. 
 
Sveces arī atgādina Jēzus vārdus, kas mums pašiem liek būt par gaismu (Mt 5:14). Mēs paši esam kā svece, kas palīdz citiem atrast ceļu pie Dieva, kuru esam iepazinuši, lai tie, kas viņu vēl nav iepazinuši arī varētu viņu satikt.

Adventes vainaga „praktisks pielietojums”

Esam atkārtojuši Adventes vainaga simboliskās nozīmes. Bet joprojām ir jautājums vai tas ir tikai tāda dekorācija? Tā kā Adventa vainags mums palīdz koncentrēties uz gaidāmajiem notikumiem un vērst skatienu uz Jēzu, tad ir derīgi to integrēt mūsu ikdienā. Lai Adventa vainags nav vienkārši simbols, kurš piepil ar parafīnu un kuram visu laiku birst skujas, bet gan lai tas kļūst par mūsu ikdienas sastāvdaļu! Tādā veidā mēs vēl pilnīgāk varam izdzīvot šo gaidīšanas laiku. Kā notiek vainaga iesaistīšana mūsu ikdienā? Atbildi meklē zemāk.

Solis Nr. 1 – pasvētīt vainagu

Kad ir iegādāts vai pašu spēkiem uzmeistarots vainags, to vajag pasvētīt. Parasti to dara pirmajā Adventa svētdienā vai dienu pirms tās. Tu vēl neesi paspējis to izdarīt? Nekas! izdari to kad vien tev ir tāda iespēja. Lai padarītu šo notikumu vēl svinīgāku, vari ielūgt ciemos draudzes priesteri, lai viņš pasvēta vainagu. Tādā veidā ir lielāka iespēja nodibināt kontaktu ar draudzes priesteri. Ir ļoti svarīgi, ka mēs arī ikdienā savās mājās esam vienoti ar savu draudzi un tās priesteri, ne tikai svētdienās baznīcā. Ja priesteris Adventa laikā ir pārāk aizņemts (kas ir ļoti iespējams Latvijas situācijā), tad vainagu vari pasvētīt arī pats.

Kā notiek vainaga un sveču svētīšana? Pavisam vienkārši. Visa ģimene sapulcējas kopā (kopīga ģimenes lūgšana ir ļoti svarīga), ģimenes galva (parasti tas ir tēvs) vada kopīgo ģimenes lūgšanu. 
 
Vispirms apzīmējiet sevi ar krusta zīmi: „Dieva Tēva un Dēla un Svētā Gara vārdā. Amen

Tad ģimenes galva lasa versu „Mūsu palīdzība ir Kunga vārdā”, uz ko pārējā ģimene atbild: „Kas ir radījis debesis un zemi”. (ja gadījumā mājās esi viens, tad gan versu, gan atbildi noskaiti pats)

Pēc tam var nolasīt Svēto Rakstu citātu no pravieša Isaja grāmatas, kas mums atgādina, ka Kristus ir mūsu gaisma un, ka pateicoties viņa dzimšanai mēs vairs neesam tumsā un atbrīvoti no grēka. (Isaja 9: 1 – 2; 5 – 6) 
 
Pēc lasījuma no Isaja grāmatas ģimenes galva lasa svētīšanas lūgšanu, kuras beigās pārējie ģimenes locekļi atbild „Amen”. Lūgšana ir šāda:

Kungs, ar kura vārdu visas lietas tiek svētītas, izlej savu svētību pār šo vainagu, un dari, ka mēs, kas to lietojam, spētu sagatavot savas sirdis Kristus atnākšanai un bagātīgi saņemtu no Tevis Tavas žēlastības. Caur Jēzu Kristu mūsu Kungu. Amen.

Pēc lūgšanas nolasīšanas vainags tiek apslacīts ar svētīto ūdeni.
Adventa svētīšanu visi noslēdz ar krusta zīmi.

Solis Nr. 2 – Izmanto vainagu ikdienā

Kad vainags ir pasvētīts, to jāiekļauj savā ikdienā. Tā pat kā tas notika pie adventa vainaga pasvētīšanas, tāpat arī ikdienā ir labi, ja visa ģimene kopā var piedalīties kopīgās lūgšanās un kopīgi gatavoties Ziemassvētkiem. Katrai nedēļai ir sava Adventa lūgšana. Tā piemēram kopīgu Adventa svinēšanu var integrēt ģimenes vakariņās.

Secība ir šāda:
Visi ģimenes galvas vadībā sevi apzīmē ar krusta zīmi.
Tad tiek iedegts vajadzīgais skaits sveču (var sadalīt pienākumus, ka pirmajā nedēļā vienu sveci aizdedz viens ģimenes loceklis, otrajā – divas cits ģimenes loceklis, trešajā – trīs cits ģimenes loceklis, ceturtajā – četras sveces iededz cits ģimenes loceklis)
Tad seko Adventa lūgšana, kuru nolasa ģimenes galva. Lūgšanu ņem no lūgšanas, ko lasa Mises laikā – kolektes. Šo lūgšanu, katrai Adventa dienai savu, vari atrast savā Mieram tuvu decembra izdevumā pirms dienas lasījumiem, vai arī, ja nav iespēja iegādāties šo brīnišķīgo izdevumu, meklē to internetā www.mieramtuvu.lv.

Pēc lūgšanas sveces Adventa vainagā atstāj degot, bet ģimene tikmēr ietur kopīgo maltīti. Tā pat šo rituālu var veikt, kad ģimene sanāk uz kopīgu ikdienas lūgšanu vai kopīgu Svēto Rakstu lasīšanu (jūs taču savās ģimenēs lūdzaties un lasāt Bībeli kopā vai ne?)

Pēc vakariņām sveces tiek nopūstas un visi apzīmē sevi ar krusta zīmi.
Lūk vienkāršs veids kā Adventa vainagu iekļaut savā ikdienā! Lai jums visiem svētīgs Kristus gaidīšanas laiks!

P.S. Kad Adventa laiks būs beidzies un būs pienākuši Ziemassvētki, nemet uzreiz savu vainagu ārā. Svinot Kristus atnākšanu, vainags tev atgādinās par pacietīgo gaidīšanu, par to, ka Kristus ir visu mūsu ilgu centrā. Ar četrām svecēm gaidījām, ilgojāmies; svece pa vidu simbolizē, ka mūsu ilgas ir piepildītas – Jēzū Kristū – visas pasaules karalī, kas mūsu dēļ atteicās no savas varenības, lai kļūtu par vienu no mums un mūs glābtu! 
 
P.P.S. Ziemassvētku laiks ilgst 40 dienas līdz pat sveču dienai, bet pašas Svētku svinības ilgst 12 dienas no Ziemassvētkiem līdz 6. janvārim.

Autors: Sem. P. Skudra

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru